31.01.2009

Deochiul

Deochiul este un fenomen aparte in contextul practicilor magice.Pentru a deochea pe cineva nu se foloseste nici un fel de descantec si nici un obiect ajutator.Este suficienta puterea gandului invidios,manios sau suparat si intensitatea privirii unor ochi rai.
Oricine este expus deochiului,cu deosebire copiii mici cand sunt vioi,frumosi,cu infatisare deosebita si lehuza cu noul nascut pana cand ies la biserica la molifta.Deochiul se poate manifesta si asupra oamenilor maturi si chiar asupra afacerilor lor.De asemenea se deoache animalele frumoase si deosebit de productive.
Deoschiul se manifesta prin dureri de cap,vajaiala in urechi,varsaturi,cascat,tendinta la somn.
Fata celui deocheat se aprinde,ochii se duc in fundul capului si simte o slabiciune generala.
Pentru a preveni astfel de intamplari nedorite,omul bun cand vede o fiinta pe care o admira sincer,scuipa de trei ori peste ea si zice:"Ptiu,sa nu-ti fie de deochi!".De acea se si leaga la copii si la vitele frumoase o panglica rosie sau un simplu fir de lana rosie,pentru a aminti celor ce le vad,sa nu le deoache.
Pentru a preveni deoacherea de catre cei care au aceasta patima,se face copiilor un zbenghi(un mic semn) in frunte cu taciune,funingine,cenusa sau cu pamant luat de pe talpa piciorului drept,spunand:
Cum nu se deoache,
Focul si pamantul,
Asa sa nu se deoache
...............(numele copilului)!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost