13.01.2012

Traditii romanesti: 16 Ianuarie " Sanpetrul Lupilor "

Traditii romanesti: 16 Ianuarie
Sanpetrul Lupilor este o sarbatoare care se tine pentru ca lupul sa nu faca pagube, iar oamenii sa fie feriti de boli, arsuri si daunatori.Legenda spune ca, in aceasta zi, lupii se strang in haite la urlatori, unde incep sa cante, invocandu-si divinitatea, Sanpetrul Lupilor, sa vina pentru a le imparti prada ce li se cuvine pentru un an de zile. Sanpetru soseste la miezul noptii, pe un cal alb, si imparte fiecarui lup cate o oaie, un miel sau o caprioara, lupii urmand sa nu se atinga decat de darul primit.
Aceasta sarbatoare este considerata miezul iernii, moment in care incepe sa se inmoaie gerul si se fac pregatirile pentru muncile de primavara.
De Sanpetrul Lupilor nu se toarce, nu se impunge, nu se piaptana, nu se imprumuta si nu se da din casa.Femeile nu lucreaza lana, ca sa nu le manance lupii oile.Nu se gateste carne, dar se mananca placinte. Cine nu mananca placinte in aceasta zi, se raceste in calatorii.

2 comentarii :

  1. buna sunt anca si asi vrea sa va spun si eu prin ce am trecut:sunt casatorita de 6 ani ne antelegeam foarte bine pana acum un an,sotu meu ancepuse sa umble cu o fata mai mica ca el nu ma mai suporta nu mai vroia sa ma vada an fato ochiilor si am considerat ca ar fi bine sa ma duc la o femeia sa vad daca are farmece afcute,si asa a fost am dat de o femeie alexandra care ma ajutat sam dezleg sotu de farmece si am reusit sa al aduc anapoi la mine.acum suntem di nou an preuna si suntem foarte fericiti ai multumesc doamnei alex ca ma ajutat.apelati u incredere 0754923495

    Răspundeţi

    RăspundețiȘtergere
  2. imi poti lasa si mie id'ul tau? as vrea sa apelez si eu la alexandra...doar ca am mai patit'o, am mai apelat la o persoana si doar mi'a luat bani si nu am vazut nimic, concret...

    RăspundețiȘtergere

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost