03.05.2009

Sarpele casei

Credinta ca fiecare casa are sarpele sau protector,numit si ceasul casei,este atestata in toate zonele etnografice.Omorarea sarpelui casei se pedepsea cu moartea unui membru apropriat al familiei,femeie, daca murea serpoaica,barbat,daca murea sarpele.Sarpe este,conform unei informatii inregistrata in Bucovina,la toata casa.Unde este sarpe e noroc in casa,merge bine si nici rau,nici farmec nu se prinde.Fereasca Dumnezeu sa-l omori,ca indata moare unuld din gospodari.Acela se cheama sarpe de casa.S-au vazut astfel de serpi band lapte din strachina,de-a valma cu copiii.Copiii le dadeau cu lingura peste cap,plangand ca le mananca laptele,dar serpii mancau inainte,nu se suparau(Moldova,Muntenia).Cand isi facea aparitia in pragul casei,sarpele era vestitorul mortii.

5 comentarii :

 1. Iobi Eugenia Claudia10 septembrie 2011, 01:30

  ȘARPELE CASEI, NU ESTE TOTUNA CU, CEEA CE SE CUNOAȘTE SUB NUMELE DE "CEASUL CASEI".
  "CEASUL CASEI" ESTE CU TOTUL ALTCEVA...MI-A FOST DAT SĂ-L AUD CU ANI ÎN URMĂ. AVEAM PE ATUNCI, CÂND L-AM AUZIT, ÎNTRE 23-25 DE ANI. ERA ORA 4 DIMINEAȚA.ALĂTURI DE MAMA ȘI DE SORA MEA, FĂCEAM ULTIMELE PREGĂTIRI, ÎNAINTE DE A PLECA LA BUCUREȘTI, SĂ SUSȚIN EXAMEN DE ADMITERE LA FACULTATE. LOCUIAM LA BLOC.DEODATĂ, ÎN LINIȘTEA CAMEREI(A DORMITORULUI), SE AUDE TICĂITUL UNUI CEAS:tic-tac!ticitac! TICĂITUL LUI SE AUZEA ÎNFUNDAT, DE PARCĂ AR FI FOST ASCUNS, BĂGAT UNDEVA. INIȚIAL, SORA MEA ASTA A ȘI CREZUT. CĂ ESTE VORBA DE VREUN CEAS DE-AL NOSTRU, CE A APUCAT SUB CINE-ȘTIE CE LUCRU. ȘI A ÎNCEPUT
  SĂ-L CAUTE.NU-L GĂSEA ÎNSĂ, DEȘI ÎL CĂUTA. IAR CEASUL, CONTINUA SĂ TICĂIE.DAR,APOI CA O INTUIȚIE, NE-AM DAT SEAMA DESPRE CE ESTE VORBA. ȘI, APROAPE LA UNISON AM EXCLAMAT, ALĂTURI DE MAMĂ ȘI SORA MEA:"ceasul casei!"MI-AM CONCENTRAT ATENȚIA, SPRE DIRECȚIA DIN CARE SE AUZEA TICĂITUL:pe unul din pereții dormitorului.CURIOZITATEA M-A FĂCUT SĂ-MI LIPESC URECHEA DE PERETE, PENTRU A-L AUZI MAI BINE. CE POT SPUNE? FENOMENUL ESTE FASCINANT. PARCĂ, ÎN PERETE AR FI FOST ASCUNS UN CEAS CE TICĂIA. TICĂITUL LUI SE AUZEA TOT ÎNFUNDAT. PARCĂ PERETELE AR FI AVUT INIMĂ. "CEASUL CASEI" "SE DEPLASA " DE-A LUNGUL PERETELUI.ACUM ÎI AUZEAI TICĂITUL "AICI" ,IAR ÎNSECUNDA URMĂTOARE, TICĂITUL PĂREA CĂ I SE STINGE, PENTRU A SE AUZI "MAI ÎN FAȚĂ", DE-A LUNGUL PERETELUI.ȘI, TOT AȘA, I-AM URMĂRIT TICĂITUL, DE-A LUNGUL PERETELUI, PÂNĂ CE ACESTA S-A STINS.
  SUNT FEL ȘI FEL DE EXPLICAȚII, CE SE DAU ACESTUI FENOMEN: cum că, ar fi prevestitor de rele, că, în locul unde se aude , se deschid falii temporale.CINE ȘTIE? EU AM EXPLICAȚIA MEA:fenomenul(CEASUL CASEI), nu are nicio logică.CRED CĂ NOI OAMENII, ÎNCERCĂM SĂ CĂUTĂM,DAR MAI ALES SĂ GĂSIM EXPLICAȚII UNOR FENOMENE, DINTR-UN INSTINCT DE AUTOCONSERVARE AL SUFLETULUI NOSTRU. INSTINCT DE AUTOCONSERVARE AL SUFLETULUI, PROVENIT, DIN TEAMA CĂ, ÎN ÎNCERCAREA DE A GĂSI O EXPLICAȚIE UNUI FENOMEN, S-AR PUTEA SĂ NU GĂSIM NICIO EXPLICAȚIE. ȘI, ACEASTĂ TEAMĂ INTERIOARĂ, SĂ FIE DE FAPT, EXPLICAȚIA FENOMENULUI, CE ÎNCERCĂM A-L DESCOPERI.

  RăspundețiȘtergere
 2. Iobi Eugenia Claudia10 septembrie 2011, 01:52

  îmi cer scuze față de cititori, pentru felul cum s-a încadrat comentariul în pagină: felul cum s-au despărțit, unele cuvinte.
  Astfel, cuvinte precum "să-l aud" ,"i-am urmărit ticăitul",se scriu, de-a lungul rândului respectiv, iar nu se scrie, de pildă"să" pe un rând din propoziție sau frază,iar"l aud", pe rândul următor, deoarece nu este vorba de un singur cuvânt.Sunt părți de vorbire diferite:verbul"să aud", respectiv, pronumele personal, forma neaccentuată,"l".

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu e frumos sa corectezi pe altii, nu e cazul sa arati cat esti de inganfata, oameni si-au impartasit povestile si problemele lor, cine stie romana intelege!

   Ștergere
  2. bai "ANONIM" ! - da'habauc esti . Vezi ca doamna s-a auto corectat . Incultule !

   Ștergere

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost