12.03.2010

Masuratul oilor

Masuratul oilor
Din 10 mai pana in Ziua Sfintilor Imparati, in satele cu traditie oiereasca se tine Masurarea oilor.Ovinele sunt adunate in turma cu o zi, doua inaintea zilei de masura, care este anuntata din timp de catre primarie. Femeile pregatesc mancaruri speciale (drob de miel, friptura, sarmale, cozonaci, oua rosii), iar barbatii au grija grija ca bautura sa fie suficienta. Dupa intrarea oilor in trarla, incepe ceremonialul. Ciobanii infig in mijlocul tarcului o cruce de lemn impodobita cu verdeata si afuma de jur imprejur grajdurile, pentru indepartarea spiritelor rele. Urmeaza slujba de sfintire a oilor si a stanii, savarsita de preotul satului. Dupa slujba, dar nu inainte, satenii se pun pe petrecut, iar ciobanii fac primul cas al anului.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost