31.01.2009

Deochiul

Deochiul este un fenomen aparte in contextul practicilor magice.Pentru a deochea pe cineva nu se foloseste nici un fel de descantec si nici un obiect ajutator.Este suficienta puterea gandului invidios,manios sau suparat si intensitatea privirii unor ochi rai.
Oricine este expus deochiului,cu deosebire copiii mici cand sunt vioi,frumosi,cu infatisare deosebita si lehuza cu noul nascut pana cand ies la biserica la molifta.Deochiul se poate manifesta si asupra oamenilor maturi si chiar asupra afacerilor lor.De asemenea se deoache animalele frumoase si deosebit de productive.
Deoschiul se manifesta prin dureri de cap,vajaiala in urechi,varsaturi,cascat,tendinta la somn.
Fata celui deocheat se aprinde,ochii se duc in fundul capului si simte o slabiciune generala.
Pentru a preveni astfel de intamplari nedorite,omul bun cand vede o fiinta pe care o admira sincer,scuipa de trei ori peste ea si zice:"Ptiu,sa nu-ti fie de deochi!".De acea se si leaga la copii si la vitele frumoase o panglica rosie sau un simplu fir de lana rosie,pentru a aminti celor ce le vad,sa nu le deoache.
Pentru a preveni deoacherea de catre cei care au aceasta patima,se face copiilor un zbenghi(un mic semn) in frunte cu taciune,funingine,cenusa sau cu pamant luat de pe talpa piciorului drept,spunand:
Cum nu se deoache,
Focul si pamantul,
Asa sa nu se deoache
...............(numele copilului)!

Farmece

Farmecele reprezinta o treapta a magiei superioara descantecelor.A fermeca,inseamna a influenta de la distanta pe cineva in gandurile si intentiile sale,dar in aacelasi timp si a se influenta pe sine insusi.
Pentru a face un farmec este nevoie de o anume pregatire sufleteasca si trupeasca,in functie de gradul de dificultate al fiecaruia.In farmece se intrebuinteaza diferite obiecte curate din gospodarie,plante,apa si descantece,care prin anumite simboluri si procedee codificate contribuie la sporirea puterii de sugestie telepatica,sprijinita pe credinta ferma in dreptatea scopului urmarit.
In popor a existat intotdeauna teama de vrajitoare si fermecatoare,izvorata din credinta ca ele lucreaza cu spirite diavolesti,ceea ce este perfect adevarat in cazul vrajilor care urmaresc trimiterea pe capul oamenilor a cat mai multe nenorociri.
Farmecele nu se fac in zile de sarbatoare(doar in cazul cand in mod expres traditia cere anumite zile) si nici in preajma miezului noptii.
Orele din zi cele mai bune,sunt seara dupa apusul soarelui,sau dimineata inainte de rasaritul soarelui.
Inaintea facerii unui farmec,cercetati-va cugetul si daca il veti gasi curat si stapanit de intentii bune,pasiti mai departe,iar daca nu-renuntati.
Acela care nepregatit si stapanit de intentii rele se aproprie de foc se poate arde mai tare decat crede.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Bluehost